Ostatné články

Milovaná Amatriciana

Bucatini all'Amatriciana

Ide o tradičný recept z oblasti Lazio, ktorý varím často a rada a musím povedať, že zatiaľ všetkým veľmi chutil. Ide o jednoduchý recept, ktorý bol pôvodne jedlom pastierov (originál je bez paradajky a volá sa Gricia), ale momentálne sa teší veľkej popularite po celom svete.

Ingrediencie pre 4 osoby: 

- 350 - 400 g bucatini (ja mám radšej rigatoni)

- 300 g šúpaných paradajok

- 120 g guanciale (kúpite v špecializovaných obchodoch s talianskymi potravinami)

- sušená feferónka

- pohár bieleho vína

- soľ

- syr pecorino

 

Guanciale nakrájame na slížiky, klasicky ako krájame slaninu a dáme opiecť na panvicu. Dôležité je, aby sa naozaj dobre opieklo. Do tuku, ktorý sa rozpustí, pridáme feferónku (podľa chuti) a keď je guaniale dostatočne opečené, zalejeme bielym vínom. Necháme cca 3 minúty vrieť a pridáme paradajky, dosolíme. Na prudkom ohni necháme variť kým sa omáčka nezredukuje cca o 1/3 (keď prejdeme po panvici varechou,  mala by nám ostať po brázda). Kým nám omáčka vrie, dáme vyvariť pastu, zlejeme keď je al dente (nezabudnite posoliť vodu!) a pridáme do panvice s omáčkou. Dobre premiešame, môžeme pomlieť trochu čierneho korenia a podávame posypané syrom pecorino.

Dobrú chuť!

 

Top