parmigiana

MOJA PARMIGIANA

Škola Taliančiny

MOJA PARMIGIANA

Parmigiana je asi moje úplne najobľúbenejšie talianske jedlo. Existujú rôzne recepty, baklažány sa môžu aj obalovať v múke a vajíčku a potom vypražiť, ale ja ju mám rada takto. 

Potrebujeme:

3 – 4 baklažány

1 paradajkový pretlak

Čerstvá bazalka

4 mozzarelly

1 parmezán

Soľ

Olivový olej

1 strúčik cesnaku

soľ

 

Postup:

Nakrájame si baklažány po dĺžke na tenké plátky. Nasolíme a necháme „vypotiť“. Po približne 20 minútach ich umyjeme a osušíme. Opečieme na panvici s minimom oleja, z oboch strán aby boli makké. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku: do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme celý strúčik cesnaku a opečieme ho. Nalejeme pretlak, lístky bazalky, posolíme a necháme variť približne 10 minút. A potom už len vrstvíme do pekáča (rada používam alumíniové jednorazové zapekacie misy). Vrstvy: baklažány, paradajky, mozzarella (natrhaná nadrobno), parmezán, pár lístkov bazalky a ďalej… navrchu to ukončíme vrstvou mozzarelly a parmezánu. Zapečieme. Na 180 stupňov, maximálne hodina. Ideálne použijme veľký pekáč a menej vrstiev, aby sa to dobre zapieklo. 

 

Dobrú chuť!

 

12 novembra, 2023