MOJA PARMIGIANA
Parmigiana je asi moje úplne najobľúbenejšie talianske jedlo. Existujú rôzne recepty, baklažány sa môžu aj obalovať v múke a vajíčku a potom vypražiť, ale ja ju mám rada takto.
Potrebujeme:
3 – 4 baklažány
1 paradajkový pretlak
Čerstvá bazalka
4 mozzarelly
1 parmezán
Soľ
Olivový olej
1 strúčik cesnaku
soľ
Postup:
Nakrájame si baklažány po dĺžke na tenké plátky. Nasolíme a necháme „vypotiť“. Po približne 20 minútach ich umyjeme a osušíme. Opečieme na panvici s minimom oleja, z oboch strán aby boli makké. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku: do hrnca nalejeme olivový olej, pridáme celý strúčik cesnaku a opečieme ho. Nalejeme pretlak, lístky bazalky, posolíme a necháme variť približne 10 minút. A potom už len vrstvíme do pekáča (rada používam alumíniové jednorazové zapekacie misy). Vrstvy: baklažány, paradajky, mozzarella (natrhaná nadrobno), parmezán, pár lístkov bazalky a ďalej… navrchu to ukončíme vrstvou mozzarelly a parmezánu. Zapečieme. Na 180 stupňov, maximálne hodina. Ideálne použijme veľký pekáč a menej vrstiev, aby sa to dobre zapieklo.
Dobrú chuť!