Bucatini all’Amatriciana
Ide o tradičný recept z oblasti Lazio, ktorý varím často a rada a musím povedať, že zatiaľ všetkým veľmi chutil. Ide o jednoduchý recept, ktorý bol pôvodne jedlom pastierov (originál je bez paradajky a volá sa Gricia), ale momentálne sa teší veľkej popularite po celom svete.
Ingrediencie pre 4 osoby:
– 350 – 400 g bucatini (ja mám radšej rigatoni)
– 300 g šúpaných paradajok
– 120 g guanciale (kúpite v špecializovaných obchodoch s talianskymi potravinami)
– sušená feferónka
– pohár bieleho vína
– soľ
– syr pecorino
Guanciale nakrájame na slížiky, klasicky ako krájame slaninu a dáme opiecť na panvicu. Dôležité je, aby sa naozaj dobre opieklo. Do tuku, ktorý sa rozpustí, pridáme feferónku (podľa chuti) a keď je guaniale dostatočne opečené, zalejeme bielym vínom. Necháme cca 3 minúty vrieť a pridáme paradajky, dosolíme. Na prudkom ohni necháme variť kým sa omáčka nezredukuje cca o 1/3 (keď prejdeme po panvici varechou, mala by nám ostať po brázda). Kým nám omáčka vrie, dáme vyvariť pastu, zlejeme keď je al dente (nezabudnite posoliť vodu!) a pridáme do panvice s omáčkou. Dobre premiešame, môžeme pomlieť trochu čierneho korenia a podávame posypané syrom pecorino.
Dobrú chuť!