201209-xl-bucatini-all-amatriciana-maria-de-cesare1-1

Obľúbená Amatriciana

Škola Taliančiny

Bucatini all’Amatriciana

Ide o tradičný recept z oblasti Lazio, ktorý varím často a rada a musím povedať, že zatiaľ všetkým veľmi chutil. Ide o jednoduchý recept, ktorý bol pôvodne jedlom pastierov (originál je bez paradajky a volá sa Gricia), ale momentálne sa teší veľkej popularite po celom svete.

Ingrediencie pre 4 osoby: 

– 350 – 400 g bucatini (ja mám radšej rigatoni)

– 300 g šúpaných paradajok

– 120 g guanciale (kúpite v špecializovaných obchodoch s talianskymi potravinami)

– sušená feferónka

– pohár bieleho vína

– soľ

– syr pecorino

 

Guanciale nakrájame na slížiky, klasicky ako krájame slaninu a dáme opiecť na panvicu. Dôležité je, aby sa naozaj dobre opieklo. Do tuku, ktorý sa rozpustí, pridáme feferónku (podľa chuti) a keď je guaniale dostatočne opečené, zalejeme bielym vínom. Necháme cca 3 minúty vrieť a pridáme paradajky, dosolíme. Na prudkom ohni necháme variť kým sa omáčka nezredukuje cca o 1/3 (keď prejdeme po panvici varechou,  mala by nám ostať po brázda). Kým nám omáčka vrie, dáme vyvariť pastu, zlejeme keď je al dente (nezabudnite posoliť vodu!) a pridáme do panvice s omáčkou. Dobre premiešame, môžeme pomlieť trochu čierneho korenia a podávame posypané syrom pecorino.

Dobrú chuť!

12 novembra, 2023