1-article-velky-gastromanual-top-10-talianskych-jedal_w295_h150

Veľký gastromanuál: TOP 10 talianskych jedál

Škola Taliančiny

Nielen zážitkami, ale i jedlom je človek živý. A pri Taliansku to neplatí dvoj, ale hneď stonásobne! Miesto, ktoré dalo svetu tie najchutnejšie pokrmy, je nevyčerpateľnou studnicou možností, ako si dopriať. Nejde pritom o žiadnu alchýmiu – základom sú kvalitné suroviny a veľké talianske srdce, ktoré do varenia tento temperamentný národ dáva. My vám dnes predstavíme 10 jedál z 10 miest, pri ktorých si obľúbené príjemne lenivé dolce far niente s radosťou užijete.

PIZZA MARGHERITA V NEAPOLE

zdroj : pinterest.com

V jednoduchosti je krása – a toto jedlo je toho dôkazom. Milovaná lahôdka nielen Talianov, ale i celého sveta obsahuje len pár poctivých surovín, z ktorých sa však gurmánovi i laikovi zbehnú slinky. Legiend o jej vzniku je niekoľko, medzi tie najznámejšie určite patrí, že cesto jemné ako obláčik s paradajkovou omáčkou, mozarellou a sviežou bazalkou bola prvýkrát upečené na počesť kráľovnej Margherity koncom 19. storočia. Dodnes prežila všetky fámy i pokusy o nové verzie a tri suroviny vo farbách talianskej trikolóry patria medzi must-have na neapolskom jedálnom lístku. Pre tú najlepšiu si skúste zájsť do reštaurácie L´Antica Pizzeria da Michele Napoli.

ARANCINI NA SICÍLII

zdroj : pinterest.com

Krokety, ktoré kroketami nie sú. Reč je o sicílskych arancini, vyprážaných guľôčkach či slzičkách, pri ktorých však budete mať nulové výčitky svedomia! Podobné sú s takzvanými Suppli, ktoré sú populárne v Ríme. Pokiaľ ste však nikdy neokoštovali, ako chutí ryža, varená v kuracom vývare s jemnučkým mäsovým ragú v trojobale, skúste a neoľutujete. Upozorňujeme však, že jeden kúsok nikdy nebude stačiť 🙂 To je dôvod, prečo Taliani túto dobrotu baštia ako snack medzi jedlami. Takéto dobré kalórie sa totiž nerátajú ? Pre tie najlepšie si dojdite do Pasticceria Savia v Catanii.

AMATRICIANA V RÍME

zdroj : pinterest.com

A keď už sme spomínali ten bájny Rím…mäsožravci si tu jednoducho prídu na svoje. Dôkazom je jedno z najpopulárnejších jedál s názvom Amatriciana. Život tomuto druhu špagiet vdýchol kuchár, ktorý pridal k cestovinám Alla gricia paradajky. Poznávacím znamením je špeciálna slanina guaciale – nasolený a v prievane sušený bravčový lalok. Intenzívnu šťavnatú chuť mäska dopĺňa pecorino a naložené paradajky. Pre top chuťový zážitok hľadajte taverny. My odporúčame Vecchia Roma, kde si potrpia aj na riadne porcie!

TAGLIOLINI S HĽUZOVKOU V LANGHE

zdroj : pinterest.com

Vzácna surovina, ktorá má cenu zlata, je jednou z hlavných hviezd tejto talianskej „lakociny“. Severotaliansky recept pošteklí nielen chuťové poháriky, ale aj zmysly a opäť raz je nenáročný. Jednoduchosť s dôrazom na kvalitné suroviny je totiž pre Talianov príznačná. V tomto prípade základ tvoria cestoviny tagliolini, podobné sú tagliatalle či fetuccine. Jemnosť im dodáva roztopené maslo a pažítka či petržlen a všetko dopĺňa lahodná hľuzovka. Viac netreba, veď vyskúšajte. Napríklad v rodinnom podniku Da Felicin.

FEGATO ALLA VENEZIANA V BENÁTKACH

zdroj : pinterest.com

A opäť sa pozastavíme pri mäsožravcoch. V jednom z najromantickejších miest sa totiž treba kochať nielen spletitými uličkami či sa povoziť na gondolách, ale keď vyhladne, poriadne si dopriať. A na to je práve fegato ako stvorené. Tenké plátky teľacej pečienky s karamelizovanou cibuľkou a pár kvapkami vínneho octu či citrónu zasiahnu správne všetky chuťové poháriky. Ako prílohu dostanete polentu alebo zemiaky. Zájdite si na ne napríklad do Vini da Gigio.

OSSOBUCO V MILÁNE

zdroj : pinterest.com

Metropolitný mix chutí v Miláne má svoje špecifiká. Jedným z nich je práve Ossobuco. Pomaličky dusené teľacie so cibuľkou, zelerom a mrkvou spôsobí, že sa na jazyku rovno rozplýva a ku šťastiu vám nič viac nebude treba. Nechýba ani gremolata, tvorená cesnakom, petržlenom a citrónovou kôrou pre intenzívnejšiu chuť. Prílohou býva ďalšia milánska lahôdka – risotto milanese, šafránové nebíčko v papuľke. Ochutnať ho môžete v Antica Trattoria della Pesa.

ORECCHIETTE V PUGLII

  

zdroj : pinterest.com

A zase sme pri cestovinách. Či totiž chcete alebo nie, bez nich by Taliansko nebolo Talianskom. V Puglii najviac milujú orechiette, cestoviny v tvare uška (po ňom aj nesú názov – orecchia znamená malé ucho ? ). V ich prípade sa chuť naozaj variuje, dopriať si ich môžete s bravčovým a podliate bielym vínom, či s typickou paradajkovou omáčkou sugo, mäsovými gulôčkami a ricottou. Doprajte si ich v La Cecchina v Bari.

RIBOLLITA V TOSKÁNSKU

zdroj : pinterest.com

Nielen hlavným jedlom, ale aj polievkou sa treba občas zasýtiť. Tá toskánska nesie názov ribollita a ide o špičkovú fazuľovú polievku so zeleninou. Poznávacím znakom je biela fazuľa a veľa, naozaj veľa zeleniny – kel, kapusta, cesnak, zeler, cibuľa a nesmie chýbať chlieb. Vyskúšajte si ju dať v Trattoria Mario a neoľutujete!

TORTELLINI IN BRODO V BOLOGNI

zdroj : pinterest.com

Spojenie cestovín a polievky? Ale jasné! Najmä ak sa vyberiete do Bologne. Tá je síce preslávená svojim ragú, na Tortellini in brodo by ste si však mali nájsť čas vždy. Základom je poctivý, no číry kurací vývar, v ktorom plávajú mäsové tortellini. Pre tie najlepšie si zájdite do vychýrenej Pasta Fresca Naldi cca desať minút od Piazza Maggiore. Zastrčený maličký podnik, kde ľudia na cestoviny – a najmä tieto – stoja radu cez pol ulice a usmiata kuchárka vykrikuje vaše meno, keď sú hotové (robia ich totiž za pochodu, aby boli vždy čerstvé), vyhľadávajú turisti aj domáci.

PASTA ALLA NORCINA V UMBRII

zdroj : pinterest.com

…a na záver opäť cestoviny. Tentokrát základ tvorí bravčové mäsko, v smotanovej omáčke za výdatnej asistencie pecorina. Na niektorých miestach dokonca lahodný recept doťuknú do dokonalosti hľuzovkami. Čo dodať. Radšej raz ochutnať ako stokrát čítať! Na tie najlepšie si skúste zájsť do podniku Piccola Umbria.

25 novembra, 2023